GLOBUS

Poginulo najmanje 30 ljudi

Samoubilački napadi

Srna

6.10.2014

Najmanje 30 ljudi poginulo je danas u dva samoubilačka napada izvršena automobilom bombom na ulazu u Hasaku, grad u sjeveroistočnom dijelu Sirije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.
 
"Najmanje 30 pripadnika Jedinice za zaštitu kurdskog stanovništva i kurdskih sigurnosnih snaga poginulo je kada su dvojica napadača samoubica aktivirala eksploziv u dva vozila na ulazu u sjeverni dio Hasake", izjavio je direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdelrahman.

On je dodao da je napad bio usmjeren na kontrolne punktove kurdskih boraca na ulazu u grad.

Napadi su izvršeni u trenutku kada su džihadsti iz grupe "Islamska država" zaprijetili da će ući u Kobani, treći po veličini kurdski grad u Siriji, koji se nalazi u provinciji Alep na granici sa Turskom.

Već više od tri sedmice, sirijski Kurdi vode teške borbe sa džihadistima "Islamske države", koji nastoje da osvoje Kobani, pošto su zauzeli velike djelove Sirije i Iraka.
 
Džihadisti "Islamske države" danas su istakli svoju zastavu na jednoj zgradi u istočnom djelu Kobanija, strateški važnog sirijskog grada na granici sa Turskom, objavio je ranije danas Rojters.

U Kobaniju se od sredine septembra vode teške borbe između kurdskih snaga i džihadista za kontrolu nad tim gradom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.