Papa Franjo ukinuo latinski jezik u Vatikanu

Zvanični jezik Sinoda bit će italijanski

Fena
07.10.2014 09:42

Papa Franjo odlučio je da latinski više ne bude službeni jezik prilikom svjetskog okupljanja biskupa u Vatikanu. 

Ta odluka, donijeta je na početku prvog radnog dana dvonedjeljnog sinoda, na kojem učestvuje više od 200 biskupa iz čitavog svijeta, predstavlja potez raskida s prošlošću, navela je agencija Reuters. 

Kako je saopćeno, službeni jezik sinoda bit će italijanski. 

U prošlosti na takvim sastancima latinski je bio zvaničan jezik koji se pojavljivao na dokumentima, a i neki od učesnika su govorili na tom jeziku. 

Papa Benedikt je prije dvije godine oformio odjeljenje za promociju učenja i upotrebe latinskog jezika u rimokatoličkoj crkvi i šire. 

Kada je 11. februara 2013. godine objavio da se povlači, papa Benedikt je saopćenje pročitao na latinskom. Samo jedan od novinara koji je to slušao u novinarskoj sobi Vatikana razumio je o čemu se radi, navela je britanska agencija. 

Skup biskupa trajat će dvije sedmice, a na njemu će se raspravljati o temama kao što su porodica, brak i razvod. 

Na skupu će biti preispitano katoličko učenje o porodici, što bi moglo da dovede do promjene stava crkve prema braku, zajedničkom životu i razvodu, prenosi Tanjug. 

Papa se uoči početka skupa obratio desetinama hiljada vjernika okupljenih na Trgu Svetog Petra u Rimu i pozvao učesnike sinoda da "oslušnu ritam našeg vremena" i modernog života. 

NA VRH