Kurdi u Austriji protestirali protiv "Islamske države"

Zbog situacije oko grada Kobanea

Fena
07.10.2014 10:21

Kurdi su sinoć u više gradova Austrije demonstrirali protiv Islamske države, koja je zauzela grad Kobane, na samoj granici Sirije s Turskom. 

Oko 300 Kurda demonstriralo je kasno ispred austrijskog parlamenta u Beču. Oni su, noseći transparente s natpisom "Zaustavite IS - Oslobodite Kobane", protestirali protiv zauzimanja ovog grada u Siriji. 

Kurdi su privremeno, svojim protestom, obustavili saobraćaj na glavnoj saobarćajnici u centru grada - Ringu. 

Kobane, koji se nalazi na granici Sirije s Turskom, već dvije nedjelje je mjesto okršaja IS i kurdskih snaga, a sada je očigledno palo u ruke terorističke organizacije koja je postavila svoju zastavu iznad ovog grada. 

Demonstrantima se, pošto su tražili da im se obrati neko iz austrijske vlasti, pridružio šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Andreas Schneider. 

On je, na svom Facebook profilu, napisao da je uzrok spontanog okupljanja nesnosna situacije u mjestu Kobane. 

-Vesti iz regiona znače genocid i protjerivanja, što mnoge zaprepašćuje - istakao je Schneider dodajući da su se ispred parlamenta okupili mnogi koji su pogođeni aktuelnim stanjem. 

-Pozvan sam zato što su demonstranti željeli da svoju zabrinutost prenesu jednom predstavniku vladajuće stranke - objasnio je on dodajući da je za njega sasvim normalno što se odazvao, i da je to znak solidarnosti. 

-Ne smijemo ćutati pred terorom IS, i ne smijemo prihvatiti tužnu sudbinu Kobanea. Svijest ne smije ostaviti same Jezide, Kurde i sve druge ugrožene narode. IS je napad na naše vrijednosti i to ne smijemo prihvatiti - poručio je Schneider. 

Demonstracije održane su u Bregencu, Insbruku i Gracu, gdje je više desetina ljudi izašlo na ulice tražeći da se zaustavi IS. 

U Bregencu je, neposredno pred protest, kamenjem razbijeno više prozora i staklena vrata generalnog konzulata Turske, prenosi B92. 

NA VRH