GLOBUS

Kurdska heroina: Ceylan presudila sama sebi kako nebi pala u ruke islamistima

Borila se protiv "Islamske države"

Fena

7.10.2014


Pripadnica sirijskog kurdskog otpora navodno je sama sebi, tokom borbe protiv islamista, ispalila posljednji metak u glavu kako im ne bi pala u ruke.

Ceylan Ozalp, hrabra 19-godišnjakinja, navodno je bila okružena IS-ovcima u blizini sirijsko-kurdskog grada Kobanea, također poznatog i kao Ain al-Arab. Nakon što je ostala bez municije, Ozalp je suborcima putem radio-stanice rekla "zbogom" i posljednji metak ispalila sebi u glavu.

Medijski napisi o njenoj smrti, kao i o odsjecanju glava sedmorici muškaraca i tri žene u Kobaneu ranije ove sedmice, poput oluje su protutnjale nekolicinom turskih news portala.

Ali, za razliku od njih, postoje i napisi kako Ozalp, također poznata i kao Diren, što na turskom jeziku znači "otpor", nikad nije napustila sjeverni sirijski grad Jezaa, koji je još uvijek pod kontrolom Kurda.

To znači kako se još uvijek ne zna je li Ozalp živa ili mrtva.

Tokom njenog razgovora s BBC-jem prošlog mjeseca, Ozalp je izjavila: "Mi se ničega ne bojimo. Borit ćemo se do posljednje osobe. Radije bi sebe raznijeli bombom nego pali u ruke IS-a".

- Kad vide ženu s puškom u rukama, toliko se prestraše da se počnu tresti. Sebe svijetu predstavljaju kao jake muškarce. Ali, kada vide nas žene s oružjem, počnu bježati. Smatraju žene slabim bićima. No jedna naša žena vrijedi kao stotinu njihovih muškaraca - rekla je tada Ozalp za BBC, prenosi Dnevnik.hr.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.