GLOBUS

Kurdi upali u Evropski parlament u Bruxellesu

Željeli skrenuti pažnju na napredovanje IS-a prema sirijskim kurdskim gradovima

Fena

7.10.2014

Nekoliko desetaka kurdskih demonstranata upalo je u utorak u Evropski parlament u Bruxellesu da bi skrenuli pažnju na napredovanje grupe Islamska država (IS) na sirijski kurdski grad Kobane.

Mašući kurdskim zastavama i transparentima sa slikom šefa turskih separatista Abdulaha Ochalana, demostranti, muškarci i žene, uspjeli su prodrijeti u salu parlamenta, prošavši kroz sigurnosna vrata.

Sjeli su, dok im je prišlo nekoliko evropskih zastupnika. "Borit ćemo se protiv IS-a", rekao im je šef grupe socijalista Gianni Pittella, koji je zaradio aplauze.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz je zatim pristao da primi jednu delegaciju. On je naglasio da "njihova akcija nije baš najbolja", ali ih je uvjerio "u podršku Evropskog parlamenta u međunarodnim naporima upotrijebljenim da se zaustavi IS i obećao da će njihovu poruku prenijeti NATO-u", saopćio je jedan izvor iz parlamenta.

U utorak su se vodile ulične borbe između kurdskih snaga i džihadista u nekoliko četvrti Kobanea, da on ne bi pao u ruke IS-a, i pored udara koalicije koju Kurdi smatraju nedovoljnim.

Nakon susreta sa Schulzom, protestnici su mirno napustili salu polovinom dana, prema istom izvoru.

Upad kurdskih demonstranata u prostor, u principu vrlo osiguran, dogodio se dok se u parlamentu nastavlja prijem izabranih članova buduće Junckerove komisije. Službe osiguranja Evropskog parlamenta će otvoriti istragu o okolnostima ovog incidenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.