GLOBUS

Turska: Antivladini protesti zbog Islamske države, jedna osoba poginula

Nejasno pod kojim okolnostima je stradao 25-godišnjak

(A. Vr.)

7.10.2014

Jedna osoba ubijeno je danas u mjestu Mus na jugoistoku Turske tokom demonstracija koje su organizovali Kurdi kao znak protesta zbog odbijanja vlade u Ankari da vojno interveniše i spriječi da sirijski grad Kobani padne u ruke džihadista, objavili su turski mediji.

 Za sada nije poznato pod kojim okolnostima je stradao ovaj 25-godišnji muškarac.

Dnevnik "Hurijet" navodi da je pogođen iz vatrenog oružja, ali se ne zna ko je pucao, dok je informativni kanal NTV tvrdi da je mladić pogođen u glavu kada je policija ispalila suzavac na demonstrante.

Turski mediji su javili da je jedno lice teže povrijeđeno tokom ovih incidenata.

Žestoki incidenti izbili su danas u nekoliko gradova u Turskoj između pripadnika policije i demonstranata koji se protive politici islamsko -konzervativnog režima prema džihadistima iz grupe "Islamska država", prenose agencije.

Policija je ispalila suzavac i upotrijebila vodene topove da bi rastjerala demonstrante okupljene u Instanbulu, Ankari, Dijarbakiru i ljetovalištu Antalija.

Glavna kurdska stranka u Turskoj - Demokratska narodna partija pozvala je sinoć sve Kurde u toj državi da izađu na ulice.
 
Nakon nekoliko dana intenzivnih sukoba, džihadisti iz "Islamske države" ušli su juče u grad Kobani i zauzeli nekoliko kvartova, gdje se i danas vode borbe.

Iako je turski Parlament odobrio vojno učešće u Siriji i Iraku protiv "Islamske države", Vlada do sada nije intervenisala, što je izazvalo nezadovoljstvo kurdskog stanovništva.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.