GLOBUS

Najmanje 14 mrtvih na protestima Kurda širom Turske

Zbog odbijanja vlasti da sprovedu vojnu akciju protiv džihadista Islamske države

Redakcija

8.10.2014

Najmanje 14 ljudi poginulo je tokom protesta širom Turske, organizovanim zbog odbijanja vlasti da sprovedu vojnu akciju protiv džihadista Islamske države i zauzimanja dijelova kurdskog strateškog grada u Siriji, na granici s Turskom -Kobanea, objavili su turski mediji.

U protestima, održanim u više gradova, uključujući i one na jugoistoku zemlje većinom nastanjene Kurdima, povrijeđeno je na desetine ljudi, prenijele su agencije.

U Istanbulu i još najmanje šest gradova Turske došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su protestovali zbog napredovanja džihadista Islamske države.

Demonstranti su tokom prethodne noći podigli barikade u nekoliko istanbulskih četvrti i bacali su kamenice i dimne bombe na policiju, čiji je jedan pripadnik povrijeđen.

Turska policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da bi razbila slične proteste u gradovima naseljenim uglavnom Kurdima - Dijarbakiru, Batmanu, Vanu, Sirnaku, Sanliurfiju i Hakariju.

Džihadisti su u ponedjeljak uvečer zauzeli tri okruga u Kobaneu, gradu na granici s Turskom.

Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i djeca, evakuisano je iz Kobanea, dok borci Islamske države napreduju ka centru.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.