GLOBUS

Saznajte razlog zašto žene sa zapada masovno hrle u zagrljaj džihadista

Opasnost za cijeli svijet

(N. K.)

8.10.2014

Slučajevi zabilježeni nedavno u medijima nestale učenice Yusre Hussein, studentice Aqse Mahmood i blizankinja Salme i Zahre Halane pokrenuli su u Velikoj Britaniji zabrinutost zbog radikalizacije muslimanki. Prema procjenama, njih 50 do 60 iz Britanije otišlo je u Siriju preko Turske, i pridružilo se ekstremističkom pokretu Islamska država. Tamo su naišle na žene iz puno drugih država poput SAD, Austrije, Francuske, Holandije, Kanade, Norveške i Švedske. Zašto žene iz zapadnih zemalja odlaze tamo?

Katherine Brown je doktorica nauka koja predaje na Katedri za studije odbrane na Kraljevskom koledžu u Londonu i za BBC je napravila analizu u kojoj se pozabavila ovom temom.

- U slučaju Yusre Hussein, nejasno je da li je ona postala radikalna ili da je uopšte putovala z Siriju (iako policija vjeruje da vjerovatno jeste). Što se tiče mnogih drugih, njihove priče su dostupne na društvenim medijima. Iz tih priča jasno je da je uticaj društvenih mreža značajan. One ženama nude savjet, podršku, pomoć prilikom puta i izvor su propagande Islamske države, predstavljajući idealizovane slike islamskog života i džihada - piše Brownova.

78040203-78040202

Ona primjećuje da je na početku veliki broj žena koje su odlazile u Siriju tamo išao da bi se pridružio muževima koji su se već borili na strani Islamske države. Takav je primjer Khadijahe Dare, 22-godišnjakinje iz južnog dijela Londona koja je tweetala da želi da bude prva džihadistkinja koja je pogubila zapadnog taoca. Ona je u Siriju otišla da bi se tamo pridružila Abu Bakru, borcu rođenom u Švedskoj.

- Priče o "džihad nevjestama" koje putuju u Siriju da bi se udale za borce Islamske države pojačale su se u zapadnim medijima. Porodice u Francuskoj čije kćerke su otišle u Siriju zvali su Sirijci koji su ih pitali za ruku kćerki da bi ih oženili, a online nalozi muških boraca bombardovani su zahtjevima žena koje žele da im postanu supruge - navodi Brownova.

Mia Bloom iz Centra za terorizam i studije sigurnosti Univerziteta Massachusetts Lowell provokativno tvrdi da ove žene džihadisti ne posmatraju drugačije do "fabrika beba" u želji da povećaju broj onih koji žive u novoj "čistoj" Islamskoj državi.

78040205-78040204


Brownova kaže da veliki dio posla u slučaju žena igra i romantičarski momenat o kojem one svjedoče.

- U toj novoj "državi" žene imaju razne vrste poslova i uloga. Na primjer, u sirijskom gradu Raka one mogu da pristupe takozvanoj Al- Hansa brigadi, moralizatorskoj "policiji" koju čine isključivo žene i koju je navodno osnovala žena iz Britanije - navodi Brownova, prenosi blic.rs.

Po njoj je neuspjeh zapadnih država da mladim muslimankama pruže osjećaj pripadnosti, svrhe i vrijednosti kao muslimanki i građanki izuzetno vidljiv u svjedočanstvima džihadistkinja na internetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.