GLOBUS

Američki zvaničnik u Ankari na razgovorima o ulozi Turske u koaliciji protiv IS-a

Sastanak američkog generala u penziji John Allena s turskim liderima

Fena

9.10.2014

Koordinator međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države protiv džihadista grupe Islamska Država (IS) u Siriji i Iraku očekuje se u četvrtak u Ankari da pokuša ubijediti Tursku, vrlo nesklonu vojnoj intervenciji. Američki general u penziji John Allen trebalo bi da se sastane u dva dana s turskim liderima, kako bi razgovarali o modalitetima turskog učešća u koaliciji, koje je predmet napetosti između Washingtona i Ankare.

- Mi i naše saveznice imamo nekoliko problema, ali oni mogu biti riješeni - komentirao je za novinsku agenciju AFP turski diplomata, želeći da ostane neimenovan.

On dodaje da su Turska i Sjedinjene Američke Države već postigle dogovore o izvjesnom broju pitanja. 

oTurski parlament je prije sedam dana dao formalno zeleno svjetlo za tursku vojnu operaciju protiv džihadista u Iraku i Siriji.  Međutim, vlada ju je do sada odbila zbog straha da će intervencija protiv IS-a ojačati režim sirijskog predsjednika Bašara el-Assada. Turska je sve više kritikovana zbog svog oklijevanja, dok je sirijski kurdski grad Kobane (Ain el-Arab na arapskom jeziku), udaljen nekoliko kilometara od granice, na putu da padne u ruke džihadista.

Njena vlada se zalaže za uspostavu tampon zone pojačane zonom zabrane letova na sjeveru Sirije, da bi se zaštitile zone koje drži opozicija režima iz Damaska i izbjeglice koje i dalje pristižu na njeno tlo.  Turska je prihvatila 200.000 kurdskih izbjeglica iz regije Kobanea od početka ofanzive džihadista, pored milion i po koje je već prihvatila od 2011. godine.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.