GLOBUS

UN strahuje da bi se u Kobaniju mogla ponoviti Srebrenica

Staffan de Mistura, UN-ov izaslanik za Siriju apelirao za međunarodnu pomoć

(Al. Ti.)

10.10.2014

Staffan de Mistura, UN-ov izaslanik za Siriju, apelirao je na Ankaru da "dobrovoljcima" dopusti prelazak granice kako bi pomogli kurdskim borcima koji brane taj grad uz granicu s Turskom.

Oživio je sjećanja na raspad Jugoslavije kada su snage bosanskih Srba upale u Srebrenicu, tada UN-ovu zaštićenu zonu, i ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

"Sjećate li se Srebrenice? Mi se sjećamo. Nikada je nećemo zaboraviti i vjerovatno si nikad nećemo oprostiti", rekao je de Mistura na konferenciji za novinare.

Turska je rasporedila tenkove na brdu s pogledom na Kobani, ali odbija intervenirati bez šireg sporazuma sa SAD-om i ostalim saveznicima u građanskom ratu u Siriji.

Ankara je spriječila turske Kurde da prijeđu granicu i priključe se Kurdima koji brane grad od nadirućih sunitskih militanata.

"Apeliramo na turske vlasti da dopuste dolazak dobrovoljaca i njihove opreme kako bi mogli ući u grad i pomoći obrani", istaknuo je de Mistura u Ženevi.

Predviđajući pad Kobanija ako se grad "ostavi na cjedilu", dodao je da je samoodbrana međunarodno ljudsko pravo.

Dok je većina stanovništva izbjegla pred ofanzivom Islamske države, između 500 i 700 uglavnom starjih stanovnika još se skriva u Kobaniju.

Osim njih, između 10.000 i 13.000 stanovnika nalazi se u obližnjem pograničnom području između Sirije i Turske i samo je jedan mogući izlaz iz grada.

"Ako grad padne, 700 uz još 12.000 ljudi, osim boraca, bit će vjerojatno masakrirano", rekao je de Mistura. "Ne možemo i ne smijemo šutjeti na izravnu prijetnju civilima", naglasio je.

Padne li Kobani, 400 kilometara od 900 kilometara duge sirijsko-turske granice naći će se u rukama Islamske države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.