GLOBUS

Frieden: Ebola na dobrom putu da postane novi AIDS

Više od 4.000 umrlih od virusa

(Mi. K)

12.10.2014

Tom Frieden, šef američkog Centra za nadzor i prevenciju bolesti, pozvao je na odlučnije djelovanje u sprečavanju širenja ebole, ističući kako "moramo nešto učiniti odmah, kako ovo ne bi postalo novi svjetski AIDS", prenosi CNN.

- U 30 godina koliko radim u javnom zdravstvu, jedina stvar koja je bila nalik ovoj je AIDS. Brzo reagiranje je ključno. Ebola se može kontrolirati, a njezino širenje bilo je moguće i spriječiti -  upozorio je Frieden iz Washingtona.

Posebno je istakao da javno zdravstvo raspolaže sve oskudnijim resursima.

Friedenov apel upućen je unutar konteksta smanjivanja budžeta američkog Centra za nadzor i prevenciju bolesti. Centar je u 2010. godini na raspolaganju imao 6.5 milijardi dolara, a u 2014. godini dodijeljeno mu je tek 5.9 milijardi dolara.

Novi slučaj ebole u SAD-u

U SAD-u je registriran novi slučaj ebole. Zdravstveni djelatnik Prezbiterijanske bolnice u Teksasu zaražen je ebolom.

On se zarazio liječeći žrtvu ebole Thomasa Duncana a i prije njegove smrti pozitivno je testiran na virus, saopćili su zvaničnici.

- Znali smo da bi drugi slučaj mogao postati realnost i pripremili smo se za takvu mogućnost - izjavio je dr David Lakey, komesar teksaškog odjela za zdravstvene službe, prenosi BBC.

Duncan, koji se zarazio virusom u rodnoj Liberiji, preminuo je u bolnici u Dallasu u srijedu. Zdravstveni radnik nije imenovan.

Duncan je testiran pozitivno u Dallasu 30. septembra, deset dana nakon što je stigao letom iz Monrovije preko Brisela. Razbolio se samo nekoliko dana po dolasku u SAD i prebačen je u Teksašku prezbitarijansku bolnicu u Dallasu s visokom groznicom.

Uprkos tome što je poručio medicinskom osoblju da je bio u Liberiji, on je, ipak, poslan kući s lijekovima protiv bolova i
antibioticima. Duncan je kasnije smješten u izolacijsku jedinicu bolnice ali je preminuo uprkos tome što je liječen eksperimentalnim lijekom.

ebola-sirenje

Sve više mrtvih

Broj osoba čija se smrt vezuje za epidemiju ebole u zapadnoj Africi prešao je 4.000, saopćila je u  Svjetska zdravstvena organizacija.

Ova agencija UN sa sjedištem u Ženevi navela je da je za smrt 4.033 ljudi ebola ili potvrđen uzrok ili je vjerovatan uzrok, ili je uzrok na koji se sumnja.

Svi smrtni slučajevi izuzev devet otpadaju na tri najgore pogođene zemlje zapadne Afrike, a to su Liberija, Sijera Leone i Gvineja.

Preostalih osam je iz Nigerije, a jedan pacijent umro je u SAD.

Zaključno sa srijedom, zabilježeno je 8.399 slučajeva oboljelih kod kojih je ebola potvrdjen, vjerovatan ili sumnjiv uzrok, saopštila je SZO.

U tri najgore pogodjene zemlje zabiljeleženo je 8.376 slučajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.