GLOBUS

Beč: Pet godina besplatnih vrtića

Iste šanse za svu djecu, bez obzira na primanja roditelja ili porijeklo

Onasa

14.10.2014

- Prošlo je pet godina od kako je Beč uveo besplatne vrtiće za svu djecu do šest godina, a od 2009. godine do danas stvoreno je 16.800 novih mjesta, a budžet za brigu o djeci porastao je za 260.000.000 eura i danas iznosi 700.000.000 eura, saopćio je Compress.

Iz budžeta se finansiraju i postojeća gradska i privatna obdaništa, te izgradnja novih objekata. Danas u bečkim vrtićima ima 78.800 mjesta, od čega se 21.800 odnosi na jaslice.

Za skupinu od tri do šest godina već postoji više mjesta nego djece, što ne znači da će svako dijete automatski biti smješteno na mjesto po želji roditelja.

Beč je za sada jedina austrijska pokrajina koja je ostvarila "barselonski cilj“, odnosno normu EU da 33 odsto djece bude smješteno u vrtićima. U grupi do tri godine stopa iznosi 40 posto, a u grupi od jedne do tri godine čak 60 posto.

Zahvaljujući besplatnoj ponudi, roditelji godišnje uštede 3.000 eura po djetetu. Uvođenje besplatnih vrtića značilo je veliku prekretnicu za politiku, privredu i porodicu.

Ovaj prjekat je značio velika finansijska izdvajanja, ali gradski zvaničnici smatraju da je ovo najbolja vrsta povratka novca poreznih obveznika.

Besplatni vrtići ne znače samo pravo na obrazovanje, već iste šanse za svu djecu, bez obzira na primanja roditelja ili porijeklo. Danas vrtići igraju veliku ulogu u integraciji djece doseljenika u društvo i učenju jezika.

Besplatni vrtići su i ulaganje u privredu, jer su na ovaj način rasterećeni svi roditelji, a za majke ne postoje novčane kalkulacije pri povratku na posao. 68 posto roditelja visoka izdvajanja grada za vrtiće smatra veoma dobrim izborom.

Istovremeno je porasla i potreba za pedagozima za predškolski odgoj. Kada su 2009. godine uvedeni besplatni vrtići i stotine novih mjesta za djecu primljeno je dodatnih 1.718 radnika iz različitih pedagoških disciplina, dodaje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.