GLOBUS

Blokiran website BBC-a u Kini

Cenzura Komunističke partije

Autor:Fena

16.10.2014

Cenzori Komunističke partije Kine blokirali su website BBC-a na engleskom jeziku, saopćila je danas ta medijska kuća, dok tenzije rastu u Hong Kongu između prodemokratskih demonstranata i policije. 

- BBC snažno osuđuje svaki pokušaj da se ograniči slobodan pristup vijestima i informacijama i mi protestiramo kod kineskih vlasti. Ovo djeluje kao namjerna cenzura - saopćio je direktor grupe "BBC world service" Peter Horrocks. 

Ne navodi se, međutim, šta bi moglo da bude povod za ovakav potez vlasti u Pekingu, koje su također blokirale websitee New York Timesa, Blumberga i BBC-a na kineskom jeziku, prenio je Reuters. 

Upitan da li je site BBC-a blokiran, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hong Lei je rekao da u Kini postoji "puna Internet sloboda". 

- U isto vrijeme kineska vlada upravlja Internetom u skladu sa zakonom - dodao je Lei. 

Ovo nije prvi put da je website BBC-a blokiran u Kini. Site BBC bio je blokiran 2010. nekoliko dana, a ovaj događaj poklopio se s ceremonijom dodjele nagrade kineskom disisentu Liju Sijabou. 

Prema podacima anticenzorske grupe greatfire.org sa sjedištem u Kini, website BBC na engleskom jeziku povremeno je bio blokiran u proteklih 90 dana, a u potpunosti od danas, prenosi Tanjug. 

U isto vrijeme u Hong Kongu, policija je rano jutros upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da blokiraju glavni put blizu kancelarije gradonačelnika, u jeku gnjeva javnosti zbog prebijanja jednog demonstranta dan ranije, u kome je učestvovala policija, navela je britanska agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.