GLOBUS

Mala vjerovatnoća od epidemije ebole na zapadu

Svjetska zdravstvena organizacije

Fena

16.10.2014

Zbog jakih zdravstvenih sistema u SAD-u i na Zapadu mala je vjerovatnoća velike epidemije ebole, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi BBC.

Direktor strategije WHO-a, Christopher Dye, ocijenio je dolazak ebole u SAD i zemlje u zapadnoj Evropi kao vrlo ozbiljnu stvar.

- Mogućnost da se virus proširi je nešto zbog čega bi svi trebali biti zabrinuti. Uvjereni smo da u zapadnoj Evropi i SAD-u, gdje su zdravstveni sistemi razvijeni, postoje male šanse za veliku epidemiju - kazao je Dye.

Predsjednik SAD-a Barack Obama također je kazao kako je rizik oboljenja u SAD-u "izuzetno nizak", no naredio je "puno agresivniji odgovor".

SAD trenutno istražuje kako je medicinskoj sestri, koja je u Dallasu njegovala žrtvu ebole, dozvoljeno putovanje avionom. Službenici pokušavaju doći do 132 osobe koje su bile na letu s medicinskom sestrom.

Kineski proizvođač lijekova povezan s vojskom poslao je eksperimentalni lijek za ebolu u Afriku za kineske humanitarne radnike i planira ondje provesti klinička testiranja, kazali su predstavnici firme.

Sihuan Pharmaceutical Holdings Group poslao je u Afriku nekoliko hiljada doza lijeka JK-05, rekao je glavni operativni direktor firme Jia Zhongxin, dodajući da bi mogli poslati još doza.

Ebola je u zapadnoj Africi odnijela više od 4.000 života.

Sihuan, koji je u djelimičnom vlasništvu američke investicijske banke Morgan Stanley, nada se da će lijek biti odobren za civilnu upotrebu u Kini.

Lijek je za sada odobren samo za vojsku u vanrednim situacijama. Razvila ga je kineska vojska.

Povjerenik EU-a za zdravstvo Tonio Borg i italijanska ministrica zdravstva Beatrice Lorenzin za danas su sazvali sastanak na visokom nivou u Bruxellesu na kojem će se razgovarati o eboli.

U središtu pažnje bit će izlaganje mogućnosti za poboljšane i koordinirane postupke zaštitnog pregleda pri ulasku u EU u evropskim zračnim lukama.

Izvještaji o prvom slučaju zaraze ebolom u EU-u istaknula su potrebu da se u Evropi aktiviraju sva dostupna sredstva prevencije i pripravnosti, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.