GLOBUS

Berlin: Počinje štrajk pilota

Nakon što je okončan štrajk željezničara

Fena

16.10.2014

U Njemačkoj danas, tek što je okončan štrajk željezničara, počinje štrajk pilota , kćerke-firme njemačke aviokompanije Lufthansa, tako da se putnici, naročito u Sjevernoj Rajni-Westfaliji gdje se završava jesenji školski raspust, moraju pripremiti na strpljenje, javljaju mediji.

Sindikat mašinovođa organizirao je protest u sporu oko plata u Njemačkoj željeznici, s čijim se menadžmentom pregovara oko povišice od pet posto i smanjenja radne nedjelje s 39 na 37 sati, dok će piloti Germanwingsa štrajkovati do ponoći zbog spora oko programa prijevremenog penzionisanja.

Piloti Germanwingsa štrajku danas šesti put od aprila, a njihovi štrajkovi su do sada pogodili oko pola miliona putnika s otkazanih oko 4.300 letova.

Ovo je dio štrajka pilota Lufthanse, Lufthanse-Cargo i Germanwingsa u tarifnoj svađi oko takozvanih "prijelaznih renti" za 5.400 pilota i kopilota tih kompanija.

Piloti se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prijevremenu penziju, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina starosti i uvjete pod kojima je to moguće, prenosi Tanjug.

Do sada je, naime, kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun "prijelaznog perioda" do odlaska u državnu penziju, a sada se, navode mediji, traži povećanje starosne granice za prijevremenu penziju i učešće pilota u finansiranju tog perioda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.