GLOBUS

Eskalirali sukobi zbog zabrane pristupu Palestincima Al Aksi

Nakon što je Izrael onemogućio prilaz svetom mjestu

J. Be.

16.10.2014

Obnovljeni sukobi između Palestinaca i izraelske policije dogodili su se danas u blizini džamije Al-Akse u okupiranom Istočnom Jerusalemu. Policijski službenici ispalili su šok-bombe za omamljivanje, nakon što su Palestinci bacali kamenje u blizini kompleksa Al-Akse.

Oko 400 Palestinaca  okupilo se na ulazu u kompleks Al-Akse, u znak protesta zbog ograničenja da se ulaz u džamiju dopusti isključivo Palestincima starijim od 50 godina. Al-Aksa se smatra trećim svetim mjestom u islamu.

Nekoliko Palestinaca je uhapšeno, a tri policajca su povrijeđena tokom današnjih sukoba, javio je AFP.

U međuvremenu, glasnogovornik izraelske policije Micky Ronsfeld, izjavio je da će policija pokazati "nultu toleranciju", i da će pokušati spriječiti daljnje sukobe u tom području.

Prema izraelskom listu "Haaretz", nasilje je izbilo nakon jutarnje molitve, kada je policija ušla u kompleks kako bi se suočila sa Palestinacima koji su podigli barijere oko kompleksa.

Izraelska policija zatvorila je džamiju kao mjeru opreza nakon izvještaja da je palestinska omladina provela noć u džamiji i da su naoružani improviziranim oružjem, kao što su stijene i kamenje.

Ako se nasilje nastavi, izraelski ministar javne sigurnosti, Yitzhak Aharonovitch, kaže da će kompleks zatvoriti u potpunosti, jer očekuje da muslimani i Jevreji mogu u miru koristiti komples.

"Želimo da kompleks ostane otvoren za muslimane i Jevreje, ali ako Jevreji ne mogu ići tamo, ne mogu ni muslimani", izjavio je ministar, javlja AFP.

Podsjetimo, veliki broj vjernika koji je želio ući u kompleks u utorak vratila je policija, koja je ulazak dopustila samo starijim od 50 godina, zbog čega su brojni Palestinci bili prisiljeni moliti se na ulici.

Policija je upotrijebila šok-bombe da rastjera mlađe vjernike, koji su iskazali nezadovoljstvo zbog zabrane ulaska u džamiju.

Sve je uslijedilo nakon okršaja u kompleksu dan prije, u ponedjeljak, nakon što su jevrejske grupe ušle u kompleks s izraelskom policijom zbog jevrejskog praznika Sukota.

Među posjetiocima su bili jevrejski aktivisti krajnje desnice, čije prisustvo provocira Palestince.

To je zato što su oni otvoreno pozivali Vladu Izraela da prakticira veći suverenitet i kontrolu nad kompleksom Al-Aqsa, koji je pod pokroviteljstvom Jordana.

Palestinci također osjećaju da bi njihovi pozivi na izraelsku kontrolu nad kompleksom džamije mogli dovesti do podjele najsvetijeg islamskog mjesta između Palestinaca i Jevreja.

Zato su Palestinci ubijeđeni da se mora zaštiti džamijski kompleks.

Džamija Al-Aqsa je treće najsvetije mjesto islama, a ovo mjesto se također smatra svetim i u judaizmu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u ponedjeljak okrivio "palestinske ekstremiste" za sukobe na ovom mjestu, poričući da Izrael stoji iza povećanja tenzija.

"Izrael je posvećen održavanju statusa quo upravo onakvog kakav traje decenijama", kazao je Netanyahu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.