GLOBUS

Kina uznemirena zbog posjete japanskih parlamentaraca Yusukuniju

Posjeta simbolu japanske vojne prošlosti

Fena

17.10.2014

Kina se uznemirila danas poslije posjete više od stotinu japanskih parlamentaraca kontroverznom svetištu Yasukuni u Tokiju, koje Peking i Seul smatraju simbolom japanske vojne prošlosti.

- Kina je duboko uznemirena i kategorično se protivi aktivnostima Japana oko svetišta Yasukuni - navelo je u saopćenju kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

- Kinesko-japanski odnosi moći će napredovati na zdrav način samo pod uvjetom da Japan ozbiljno prihvati svoju prošlost, pokaje se i distancira od militarizma, navodi se u saopćenju.

Peking redovno optužuje Tokio da se pokušava oprati od užasa koje su u nekoliko azijskih zemalja počinile njegove okupacione snage.

Više od 100 japanskih parlamentaraca došlo je u petak ujutro u svetište Yasukuni povodom jesenjeg festivala na ovom šintoističkom kultnom mjestu podignutom u čast 2,5 miliona japanskih vojnika koji su poginuli za domovinu.

Imenima žrtava dodata su 1978. godine još imena 14 ratnih zločinaca koje su saveznici osudili poslije 1945.

Odnosi Japana sa susjedima obilježeni su sjećanjem na užase koje su počinile imperijalne trupe za vrijeme kolonizacije korejskog poluotoka 1910-1945 i za vrijeme djelimične okupacije Kine 1931-1945.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.