GLOBUS

Sud u Pakistanu potvrdio smrtnu presudu zbog bogohuljenja

"Imamo pravo žalbe u roku od 30 dana"

Srna

17.10.2014

 Sud u Pakistanu potvrdio je smrtnu presudu jednoj krišćanki zbog bogohuljenja, rekao je danas njen advokat Sardar Muštak.

Asja Bibi (50), majka petoro djece, podnijela je žalbu pred Višim sudom u Lahoreu na presudu iz 2010. godine, prema kojoj je proglašena krivom za vrijeđanje proroka Muhameda, ali je sud odbacio njenu žalbu.

"Imamo pravo žalbe u roku od 30 dana i nastavićemo ovu pravnu bitku pred Vrhovnim sudom Pakistana", rekao je Sardar Muštak.

Slučaje Asje Bibi izazvao je globalne kritike 2011. godine, kada su pakistanski ministar za manjine Šahbaz Bati i guverner Pendžaba Salman Tasir ubijeni jer su je podržali i usprotivili se zakonima o bogohuljenju. Tasira je ubio pripadnik njegovog obezbjeđenja u Islamabadu nakon što je posjetio Bibijevu u zatvoru.

Batija su nekoliko mjeseci kasnije ubili pripadnici grupe "Pakistanski talibani" nazvavši ga "nevjernikom hrišćaninom", podsjeća AP.

Bibijeva je uhapšena nakon što su žene rekle svešteniku u selu u  provinciji Pendžab da se ona "uvredljivo izrazila" o proroku Muhamedu, rekao je advokat. On je doda da su nevolje počele kada su se žene usprotivile da Bibijeva pije iz njihovih staklenih čaša, jer ona nije muslimanka, nakon čega je uslijedila žestoka svađa.

I "Amnesti internešnel" je pozvao na oslobađanje Bibijeve i ukidanje zakona o bogohuljenju.

"Ovo je velika nepravda. NJeno mentalno i fizičko zdravlje je pogoršano tokom godina u zatvoru dok čeka smrtnu kaznu i to u potpunoj izolaciji", rekao je Dejvid Grifits, zamjenik direktora "Amnestija" za Aziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.