GLOBUS

U Bagdadu eksplodirale tri autobombe

Na tri prometne oblasti

Autor:Fena

18.10.2014

Autobombe eksplodirale su na tri prometne oblasti u Bagdadu i ubile najmanje 28 ljudi, a više od 50 je ranjeno, u najnovijem talasu bombaških napada u iračkoj prijestolnici, saopćili su zvaničnici.
                
Prva autobomba je eksplodirala sinoć blizu kafea u Baladijatu, u istočnom dijelu Bagdada gdje je najmanje 14 ljudi ubijeno i 27 ranjeno.
                
Na jseveru Bagdada, u Adamiji ubijeno je najmanje sedam i 13 ranjeno, a treći bombaški napad, kasno sinoć po lokalnom vremenu, bio je u centralnom dijelu prijestolnice, u Karadi gdje je sedam ubijeno, a 13 ranjeno, prenosi agencija AP.
                
Iako su ekstremisti Islamske države (IS) zauzeli velike dijelove Iraka od juna, oni su zadržani u namjeri da stignu do Bagdada i biće suočeni s velikim izazovima ukoliko to pokušaju da izvedu, upozorili su irački šiitski vladini zvaničnici.
                
Međutim, ova sinitska grupa je u stanju da izvede krvave bombaške napade i iako, za sada, niko nije preuzeo odgovornost za brojne bombaške napade, sumnja se da ekstremisti IS stoje iza talasa nasilja koje je zapljusnula iračku prijestolnicu, navodi agencija Reuters, prenosi u subotu agencija Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.