GLOBUS

Tokom protesta u Hong Kongu uhapšeno 26 oosba

Eskalirali sukobi između policije i studenata

Fena

18.10.2014


Prodemokratski aktivisti ponovo su vratili dijelove jezgra zone protesta u Hong Kongu, prkoseći oštroj akciji interventne policije koje je pokušala da, demonstrante, rastjera suzavcem i pendrecima. U sukobu 15 policajaca je povrijeđeno, a 26 aktivista uhapšeno.
                
Oko hiljadu demonstranata, od kojih su neki nosili zaštitne naočare i kacige, pomogli su da se ponovo postave barikade u gusto naseljenom gradskom okrugu Mong Kok, dok su drugi uzvikivali "crna policija" pošto je policija napala demonstrante s malim metalnim palicama, a mjesto okupljanja je postalo žarište "ružne ulične tuče" između studenata i rulje uključujući lokalne gangstere s namjerom da onemoguće produžavanje protesta.
                
Demonstranti skandirajući "otvorite put" pokušali su da se probiju kroz višestruke policijske kordone, koristeći kišobrane kao štit od suzavca na glavnoj raskrsnici.
                
U "bliskom susretu" policija je upotrebila palice i nasilno udarila po prodemokratskim aktivistima, koji su bili primorani da se djelimično povuku, manje od 24 sati poslije ponovnog otvaranja većine protestnih područja Hong Konga za saobraćaj.
                
Rezultat policijske akcije u metropoli, 26 osoba je uhapšeno i 15 policajaca povrijeđeno, saopćila je vlada Hong Konga, prenosi agencija Reuters.
 
Na stotine policajca organizovali su najveću raciju do sada, na prodemokratski protestni kamp istjerujući, na silu, vođe studenskih aktivista koji su držali saobraćajnu raskrsnicu u jednoj od svojih glavnih protestnih uporišta u posljednje tri nedjelje, prenosi agencija Tanjug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.