GLOBUS

Australija ne planira da šalje kopnene snage u Irak

Učestvuje u udarima iz zraka na položaje džihadista

Srna

19.10.2014

Australija ne planira da šalje kopnene snage u Irak radi borbe protiv militanata iz "Islamske države", mada učestvuje u udarima iz zraka na položaje džihadista, rekla je australijska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop.

Ona je na konferenciji za novinare u Bagdadu izjavila da Kanabera ne planira da šalje kopnene snage u Irak i da to od njih nije ni zatraženo.

Bishop je, poslije sastanka sa šefom iračke diplomatije Ibrahimom Jaafarijem, naglasila da bi njena zemlja razmatrala kopnenu operaciju samo na poziv i uz saglasnost iračke Vlade, prenose australijski mediji.

Jaafari je potvrdio da Bagdad nije za učešće stranih snaga u kopnenoj operaciji na iračkom tlu i to je opisao kao "crvenu liniju".

U proteklih nekoliko mjeseci, islamisti iz "Islamske države" zauzeli su velike dijelove Iraka i Sirije i proglasili su državu na teritorijama koje drže pod svojom kontrolom.

Njihovo brzo napredovanje izazvalo je odgovor Washingtona, koji je u augustu pokrenuo vazdušne udare na položaje militanata na sjeveru Iraka.

Australijski borbeni avioni počeli su sa gađanjem ciljeva u Iraku početkom ovog mjeseca.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.