GLOBUS

Sindikat njemačkih pilota danas najavio štrajk

Povodom penzionih beneficija

Fena

20.10.2014


Vodeći njemački sindikat pilota pozvao je na novi štrajk u Lufthansi povodom penzionih beneficija, a štrajk bi trebalo da počne danas.

Štrajkom će biti pogođeni letovi u domaćem avionskom saobraćaju počev od 11 sati danas do pred ponoć sutra, saopćio je Vereinigung cockpit sindikat (VC), a prenosi AFP.

U saopćenju tog sindikata se ističe kako Lufthansa "odugovlači" i kako nije uvažila kompromisni prijedlog VC-a bez obzira na sedam štrajkova pilotskog osoblja održanih od aprila. VC je izrazio žaljenje zbog neprijatnosti koje zbog štrajka imaju putnici.

Piloti prema sada važećim zakonima mogu od 56. godine da odu u prijevremenu plaćenu penziju, a štrajkuju zbog plana Lufthanse da poveća navedenu starosnu granicu za prijevremenu penziju i da uključi i same pilote u finansiranje svojih penzija.

Prošle nedjelje su piloti avioprevoznika Germanwings, koji je u sastavu grupacije Lufthansa, održali dvanaestosatni štrajk, prenosi Tanjug.

I njemački putnici na željeznici su tokom ovog vikenda suočeni s poremećajima u saobraćaju, nakon što je sindikat mašinovođa u petak započeo najveći štrajk na tom sektoru od 2008. godine. Ovaj sindikat traži povećanje plata za pet posto i skraćivanje radne nedjelje na 37 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.