GLOBUS

Dvije ministrice u vladi Japana podnijele ostavku

Članice vladajuće Liberalno demokratske partije

Fena

20.10.2014


Japanska ministrica pravde Midori Matsushima podnijela je ostavku u ponedjeljak, nekoliko sati nakon ostavke ministrice trgovine i industrije Yuko Obuchi.

Opozicija je optužila Matsushimu da je prekršila izborni zakon.

Mediji navode da Obuchi zloupotrebljavala sredstva grupa koje su joj pružale političku podršku i ostalih donacija.

Dopisnici navode da ostavke predstavljaju težak udarac premijeru Shinzo Abeu, koji nastoji uvesti što veći broj žena u vladu.

Abe je izjavio da je preuzeo odgovornost za imenovanje obje ministrice i dodao je da će one biti smijenjene u roku od 24 sata. Obje su članice vladajuće Liberalno demokratske partije (LDP).

Obuchi (40), jedna je od pet žena koje je imenovao Abe u svom restruktuiranju vlade prošlog mjeseca, a neki analitičari su tipovali na nju kao na buduću premijerku.

Navodi su se pojavili, međutim, prošle sedmice da su ona i njeno osoblje zloupotrebili hiljade dolara iz fondova za predizbornu kampanju.

Obuchi nije priznala da je učinila bilo šta protuzakonito, ali je na konferenciji za novinare u ponedjeljak izjavila da podnosi ostavku jer "mi ne možemo dopustiti da ekonomska i energetska politika stagniraju zbog mojih problema".

- Ozbiljno sam shvatila posljedice koje sam izazvala - kazala je.

Također je uputila izvinjenje što ne može dati svoj doprinos ključnim ciljevima koje je odredio Abe, uključujući ekonomski oporavak i "društvo u kome žene blistaju".
 
Nekoliko sati kasnije Abe je objavio da je Matsushima (58) također podnijela ostavku.

Ona je u svojoj izbornoj jedinici dijelila letke na kojima je bila njena slika i napisani su ciljevi njene politike, prenosi japanska nacionalna televizija NHK.

Opoziciona Demokratska stranka podnijela je krivičnu prijavu protiv nje u petak i zatražila je njenu ostavku, navodeći da njene akcije predstavljaju očigledno kršenje izbornog zakona i pravila o korištenju stranačkih fondova.

Dopisnik BBC-ja iz Japana Rupert Wingfield-Hayes tvrdi da to nije kraj Abeovih problema s njegovim novim ministricama.

Eriko Yamatani, ministrica zadužena za pitanje sjevernokorejskih otmica, prikazana je na fotografijama s članovima ultranacionalističke grupe optužene za govor mržnje protiv korejske manjine u Japanu.

Prvi Abeov premijerski mandat iz perioda 2006.-2007. godine obilježen je nizom skandala s njegovim ministrima, što je na kraju dovelo i do njegove ostavke iz zdravstvenih razloga nakon samo jedne godine provedene na vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.