GLOBUS

Evropska komisija ulaže 24,4 miliona eura u istraživanje ebole

Novac namijenjen za pet projekata

Fena

23.10.2014


Evropska komisija objavila je da će uložiti 24,4 miliona eura iz evropskog budžeta u istraživanja ebole, saopćeno je iz Bruxellesa.

Novac je namijenjen za pet projekata, uključujući opsežna klinička testiranja mogućeg cjepiva i testiranja postojećih i novih spojeva za liječenje ebole.

Novac iz evropskog programa za istraživanja i inovacije Horizon 2020 bit će isplaćen po ubrzanoj proceduri kako bi se s radom počelo što je moguće prije.

Komisija također sarađuje s industrijom u razvoju vakcine, lijekova i dijagnostike za ebolu i druge hemoralgijske bolesti u sklopu Inicijative za inovativne lijekove (IMI), javno-privatnog partnerstva koje finansira zajedno s farmaceutskom industrijom.

Međunarodna zajednica i predstavnici industrije raspravljat će danas na konferenciji u Ženevi u organizaciji WHO-a o razvoju i pristupu vakcinama protiv ebole.

Evropska unija obvezala se u ponedjeljak da će pojačati napore u sprečavanju širenja epidemije ebole u zahvaćenim afričkim zemljama, kao i da će osigurati najmanje 500 miliona eura pomoći te je zajamčila evakuaciju zaraženim humanitarcima.

Evropska komisija dosad je obećala 180 miliona eura humanitarne pomoći i pomoći razvoju zemljama pogođenim epidemijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.