GLOBUS

Predsjednik Kipra završio u bolnici u Briselu

Problemi sa visokim pritiskom

Avaz.ba

23.10.2014

Predsjednik Kipra Nikos Anastasiades je danas nakratko hospitaliziran u Bruxellesu, gdje prisustvuje dvodnevnom samitu lidera Evropske unije, zbog problema s visokim pritiskom, saopćila je kiparska vlada.

- Predsjednik republike je jutros primljen u bolnicu u Bruxellesu zbog upornog krvarenja iz nosa, nakon čega je ustanovljeno da je uzrok tome visok krvni pritisak - navodi se u saopćenju vlade u Nikoziji, a prenijela je agencija AFP.

Anastasiades (68), lider kiparskih Grka, otpušten je iz bolnice nekoliko sati kasnije, a ljekari su mu naložili da ostane u svojoj hotelskoj sobi u Bruxellesu, kako bi mogli da prate njegovo zdravstveno stanje, izjavio je portparol kiparske vlade Nikos Kristodulides.

Očekivalo se da će Anastasiades na samitu EU u Bruxellesu, koji se održava danas i sutra, osuditi ulazak turskog istraživačkog broda u Kiparsku ekskluzivnu ekonomsku zonu (EEZ).

Brod "Barbaros" ušao je u tu zonu u pratnji dva plovila i to nekoliko dana pošto je Turska izdala pomorsko naređenje (NAVTEX) za tu oblast.

Zbog toga je Anastasiades nedavno zamrzao razgovore o ujedinjenju s kiparskim Turcima u znak protesta zbog, kako je navela zvanična Nikozija, pokušaja Turske da ugrozi eksploataciju gasa u blizini Kipra.

U oblasti EEZ Rusija obavlja vojne vježbe, ali uz odobrenje Kipra, prenosi Tanjug.

Te vježbe ruskih brodova trajat će do 23. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.