NAUČNICI NAJAVILI KATAKLIZMU Ova kolosalna erupcija bi mogla ubiti 120 miliona ljudi

Istraživanja japanskih vulkanologa

(E. Al.)
24.10.2014 07:57

Do 120 milioa mrtvih, skoro cijelokupno stanovništvo Japana moglo bi poginuti u slučaju snažne vulkanske erupcije koju je taj arhipelag već doživio u dalekoj prošlosti, piše u stručnoj studiji koja će u cijelosti biti objavljena u novembru.

Prema istraživanjima japanskih vulkanologa Yoshiyukija Tatsumija i Keika Suzukija sa sveučilišta u Kobeu, koje objavljuju svjetski mediji, opasnost od takvog katastrofičnog scenarija iznosi jedan posto u nadolazećem stoljeću.

"Moramo biti svjesni činjenice da neće biti ništa čudno ukoliko jednog dana na našem otočju dođe do velike, snažne erupcije", kazali su stručnjaci, procjenjujući da bi u tom slučaju moglo poginuti i do 120 miliona ljudi, skoro cijelo japansko stanovništvo koje sada broji 127 miliona ljudi.

"U Japanu se nalazi sedam posto aktivnih vulkana na svijetu i naša je zemlja često bivala pogođena tom prirodnom katastrofom, poput nedavne erupcije planine Ontake u kojoj je živote izgubilo više od 50 ljudi.

Pogled je usmjeren prema Fujiju, gdje postoji opasnost od erupcije", pišu naučnici. Oni svoj rad temelje na izučavanju razmjera i učestalosti velikih erupcija na Japanu, s posebnom pažnjom usmjerenom na kalderu Aira, gigantski krater koji je nastao prije 28.000 godina u području Kagoshime, na jugozapadnom otoku Kjushu, kada se vrh vulkana urušio nakon strašne erupcije. Bilo je potrebno 1000 godina da se u tom području obnove ljudska naselja.

Kaldera je geološki oblik koji stvara vulkan kada se uruši sam u sebe, tako stvarajući veliki i poseban oblik vulkanskog kratera, u obliku kotla.

"Ukoliko jednog dana dođe do ponavljanja ovog fenomena u istom području, sedam miliona života bi moglo nestati u samo dva sata uslijed lave i kamenja", dodaje se u studiji.

Japan, smješten na vatrenom pacifičkom prstenu, na sastavu četiri tektonske ploče, ima 110 aktivnih vulkana, a Fuji je daleko najpoznatiji. Više od polovine tih vulkana se pomno motri i, kao nedavno Ontake, koji je eksplodirao bez ikakve prethodne naznake, svaki se od njih također može probuditi svakog trenutka.

U potresu koji je 1923. godine pogodio područje Tokija poginulo je više od 140.000 ljudi. Ovi vulkani također stvaraju i tsunamije, poput onog koji je u martu 2011. godine pogodio sjeverni Japan.

"Nije pretjerano reći da bi kolosalna vulkanska erupcija od Japana napravila izumrlu zemlju", zaključili su profesori Tatsumi i Sizuki.

Naučnici pozivaju da se novim tehnologija izračunaju "rezevoari magme" kojih je mnogo ispod Zemljine kore u slojevima dubokim nekoliko kilometara.

NA VRH