GLOBUS

Hollande najavio proširenje kontrole u svim vidovima prijevoza u Francuskoj zbog širenja ebole

U ovoj zemlji je 17 osoba klasificirano kao "mogući slučajevi"

(A.Sm.)

24.10.2014

Francuski predsjednik Francois Hollande je u petak najavio proširenje kontrola "na sve vidove prijevoza" u Francuskoj u borbi protiv opasnosti od širenja ebole.

- Francuska mora imati sisteme kontrola koje ne treba da budu samo zračne kontrole, već također i kontrole svih vidova prijevoza, čak i morskog. Taj treba da uspostavimo - izjavio je Hollande na konferenciji za novinare na evropskom samitu.

Francuski predsjednik je uputio poziv "da se ne ode i u katastrofizam a ni u neakciju", protiv ove epidemije.

- Katastrofizam vodi u paniku, što je nepotrebno jer se ebola može izliječiti svugdje u svijetu, ali ne treba pasti u stanje neaktivnosti - dodao je on, naglasivši da "epidemija napreduje geometrijskim ritmom.

Na evropskom planu, on je ocijenio da EU mora dostaviti "ne samo finansije, već i omogućiti medicinskom osoblju da intervenira kao i omogućiti sredstva za evakuaciju".  

Hollande je podsjetio da je Francuska bila mobilizirana u Gvineji, gdje treba da se otvori treći centar za tretman, kao i još jedan posvećen posebno "gvinejskim njegovateljima".

Od epidemije ebole je umrlo gotovo 4.900 ljudi od gotovo 10.000 prijavljenih slučajeva i bolest napreduje eksponencijalno" u Liberiji, Sierra Leoneu i Gvineji, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Kao prvi slučaj ebole zabilježen u četvrtak u New Yorku je ljekar koji se vratio iz Gvineje gdje se borio protiv virusa u redovima Ljekara bez granica. Prvi slučaj je prijavljen i u Maliju, koji je doputovao iz susjedne Gvineje.

U Francuskoj, prema Francuskom institutu za javno zdravstvo, od ukupno 480 "signaliziranih" na ebolu navedenih od juna u Francuskoj, 17 osoba je klasificirano kao "mogući slučajevi", međutim, niko od njih nije bio pozitivan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.