GLOBUS

Facebook zabranio slike porođaja

Zbog golotinje ili je nešto više u pitanju?

(Mi.K.)

24.10.2014

Pokret "The Positive Birth Movement" na svojoj Facebook stranici dijeli fotografije porođaja, koji se ne obavlja uvijek u bolnici i onako kako većina ljudi zamišlja. Snažne slike bi trebalo da predstave ovaj čin kao nešto lijepo, čarobno i jedinstveno, a ne kao traumatičan događaj sa medicinskim aparatima i ljekarima. Međutim, Facebook je uklonio neke od njihovih slika, što su predstavnici ovog pokreta protumačili kao cenzuru snažnih ženskih slika.

Jedna od slika koje su uklonjene pokazuje ženu koja čuči, u sred porođaja. Još jedna slika koja pokazuje porođaj drugačije od onoga na šta smo navikli. 

Na drugoj fotografiji, vidi se Kristen Avonti, majka koja se odlučila za porođaj pod vodom. Slike koje su zabilježile ovaj trenutak, u kom majka prvi put uzima svoje dijete u ruke, zabranjene su pod obrazloženjem da "krše standarde zajednice". Iako bi se moglo protumačiti da je sporna fotografija uklonjena zbog golotinje, predstavnici ovog pokreta smatraju da tu ima još nečega.

- Žensko tijelo prilikom porođaja je prečišćeno i cenzurisano u poslednjim decenijama: prekriveno zavjesama, utišano lijekovima pa čak i lišeno stidnih dlaka. Kao rezultat toga imamo generaciju žena koje nisu svjesne realnosti porođaja, i kojima je rečeno da kada se porađate morate da "ostavite dostojanstvo pred vratima". Mnoge žene porođaju prilaze sa strahom i, što je možda još gore, ne shvataju da imaju pravo da kažu "ne" u sobi za porođaj baš kao što imaju to pravo i u spavaćoj sobi - smatra Mili Hil iz ovog pokreta za "Gardijan", a prenosi "Mamin kutak".

Zato se oni trude da prošire pozitivan stav prema ovom činu, i odatle i potiče samo ime pokreta "The Positive Birth Movement" (Pokret pozitivnog porođaja) međutim Facebook se ne slaže sa njima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.