GLOBUS

Smrt vješanjem u Iranu: Ubijena jer je izbola muškarca koji ju je htio silovati!

Osuđena uprkos međunarodnoj kampanji

Autor:Fena

25.10.2014

Iran je u subotu pogubio ženu koja je ubila čovjeka za koga je tvrdila da ju je pokušao seksualno zlostavljati. Reyhaneh Jabbari (26), obješena je u zatvoru u Teheranu uprkos međunarodnoj kampanji kod iranskih vlasti da joj se poštedi život.

Jabbari je uhapšena u 2007. godini zbog ubistva Morteze Abdolalija, bivšeg službenika iranskog ministarstva obavještajnih poslova. Grupa za ljudska prava Amnesty International saopćila je da je ona osuđena nakon veoma sumnjive istrage.

Kampanja u kojoj se poziva na zaustavljanje njenog pogubljenja pokrenuta je na Facebooku i na Twitteru prošlog mjeseca i izgledalo je da je dovela do privremene odgode pogubljenja.

Vladina državna novinska agencija Tasnim javila je, ipak, u subotu da je Jabbari pogubljena nakon što njena rodbina nije uspjela dobiti pristanak porodice njene žrtve na oprost. Agencija navodi da tvrdnje njene odbrane nisu dokazane na sudu. Majka Jabbarijeve, Shole Pakravan, potvrdila je pogubljenje u razgovoru za Perzijsku službu BBC-ja, rekavši da je odvedena na groblje kako bi vidjela kćerkino tijelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.