GLOBUS

U Iranu opet uhapšena advokatica za ljudska prava Nasrin Sotoudeh

Zabranjeno joj obavljanje sudske prakse

(N. K.)

26.10.2014

Iranska policija u subotu je ponovno uhapsila istaknutu advokaticu za ljudska prava Nasrin Sotoudeh koja je protestvovala pred Advokatskom komorom jer joj je zabranjeno obavljanje sudske prakse, objavio je njen suprug na Facebooku.

- Fotografisali su i provjerili sve privedene, a zatim ih pustili, no zadržali su samo Nasrin koja je i dalje u pritvoru bez naloga, napisao je Reza Khandan.

Sotoudeh, koja je branila iranske opozicione aktiviste, bila je osuđena na šest godina zatvora 2010., i zabranjena joj je advokatska praska jer je proglašena krivom za širenje marketinga i kovanje urote protiv državne sigurnosti.

U svijetu je postala poznata kada je 2012. štrajkala glađu 50 dana pošto su vlasti zabranile putovanje njenoj kćerki, piše index.hr.

Sjedinjene Države i Amnesty International, udruženja za ljudska prava, kritizirale su Islamsku Republiku zbog slučaja Sotoudeh te je bila puštena iz zatvora u septembru 2013. Službeni Teheran takvu je odluku donio uoči dolaska predsjednika Hasana Rouhanija u sjedište UN-a u New York nedugo nakon njegove izborne pobjede koju je ostvario obećanjem da će provesti liberalne reforme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.