GLOBUS

Sukobi i hapšenja u Jerusalemu uoči sahrane Palestinca

Poziv Washingtona na brzu istragu pogibije tinejdžera

Redakcija

26.10.2014

Izraelska policija sukobila se danas sa Palestincima, koji su bacali kamenice u istočnom Jeurusalemu, u jeku napetosti pred današnju sahranu Palestinca, koji je prije nekoliko dana automobilom naletio na grupu Izraelaca kada su izašli iz voza na željezničkoj stanici.

Policija je saopštila da je petoro Palestinaca uhapšeno prošle noći u nastavku sukoba širom anektiranog istočnog dijela grada. Napetost još više raste pred večerašnju sahranu Abdulrahmana Shaloudija, Palestinca koji je u srijedu automobilom ubio jednu tromesječnu bebu i ranio još šestoro ljudi.

On će biti sahranjen u 23 sati po lokalnom vremenu ( 22 po srednjevreopskom) kraj zidina jerusalemskog starog grada. Sahrana je odložena iz sigurnosnih razloga.

Izraelske vlasti su dozvolile da samo 20 ožalošćenih prisustvuje sahrani i oni su morali dostaviti svoja imena policiji unaprijed. Najveći sukobi prošle noći su bili u kvartu Silvan u kome je taj Palestinac živio. Policija je rastjerala demonstrante koji su bacali kamenice u kvartu prošle noći, rekao je portparol policije Micky Rosenfeld AFP-u, istakavši da je bilo sporadičnih hapšenja jutros.

On je dodao da je najmanja 400 - 450 dodatnih policijskih jedinica razmješteno da se odgovori na svaki incident. Shaloudija je ubila policija dok je pokušavao da pobjegne, izašavši iz automibila. Izraelske vlasti ozančile su incident terorističkim napadom. U njemu je poginula djevojčica koja je imala i državljanstvo SAD.

Napetost je još više pojačana nakon što je u petak ubijen jedan palestinski tinejdžer na Zapadnoj obali. Izraelske vlasti su rekle da se spremao da baci zapaljivu bombu na izraelske automobile kraj Ramallaha. On će također danas biti sahranjen, prenio je Tanjug.

Washington je apelovao na "sve strane da pomognu da se povrati zatišje i izbjegne eskalacija napetosti nakon tragičnih nedavnih incidenata u Jerusalemu i na Zapadnoj obali".

Portparol State Departmenta departmenta Jen Psaki je također pozvala na brzu i transparentnu istragu pogibije tinejdžera.

Izrael je osvojio istočni Jerusalrm u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

U njemu živi oko 200.000 Izraelaca uz 300.000 Palestinaca. Palestinci najviše demontriraju zbog izgradnje stanova za Jevreje u tom dijelu grada, posebno u kvartu Silvan.

U petak su izraelski mediji javili da će se ministar stanovanja i izgradnje Uri Ariel, koji se smtra tvrdolinijašom možda useliti tamo, što će samo podstaći još veću napetost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.