GLOBUS

U zračnim napadima u Siriji poginula 43 civila

Saopćio Sirijski opservatorij za ljudska prava

Fena

26.10.2014

Najmanje 43 civila, od kojih 13 djece, poginulo je u zračnim napadima sirijske režimske vojske na pobunjeničke sektore - saopćio je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Ovi napadi su ciljali mjesta u središnjoj pokrajini Homs, gdje je poginula 31 osoba, i u južnoj Dera u kojoj je poginulo 12 osoba.

U pokrajini Homs, 24 osobe, od kojih je 16 iz iste porodice, poginulo je u zračnim napadima u subotu navečer i u nedjelju na Talbisse. Među žrtvama je 12 djece i tri žene.

S gradom Rastanom, također u ovoj pokrajini, Talbisse je bio jedan od prvih sirijskih gradova koji se pobunio protiv režima predsjednika Bašara el-Assada 2011. godine. Njega drže u opsadi i bombardiraju više od dvije godine režimske snage.

U gradu Homsu, sedam osoba, od kojih je jedno dijete, poginulo je u zračnim napadima koji su izvedeni u subotu navečer i nedjelju na Waer, jedinu četvrt grada koja je u rukama pobunjenika od pada njihovog uporišta u starom gradu prije šest mjeseci.

Video koji su u nedjelju poslali antirežimski aktivisti, prikazao je šta je porušeno u ovoj četvrti, s potpuno srušenim krovovima i krhotinama razbacanim po tlu.

Prema aktivistima, bombardovanja ove gusto naseljene četvrti su intenzivirana posljednjih sedmica, nakon samoubilačkog napada u kojem je 1. oktobra poginulo 47 djece u jednoj školi u gradskom sektoru grada koji drži vlada.

- Nakon ovog napada, šef odjela vojne sigurnosti (režima) je smijenjen - objasnio je novinskoj agenciji AFP Hassan Abul Zein, aktivista iz četvrti Waer.

- Novi šef je započeo varvarsku kampanju na četvrt (Waer), gdje je humanitarna situacija strašna - rekao je on putem interneta.

Pregovori o povlačenju pobunjenika iz četvrti su propali posljednjih mjeseci.

Osim toga, u pokrajini Dera, 12 civila, svi iz iste porodice, poginuli su u zračnom udaru režima koji je izbacio burad s eksplozivom na pobunjenički grad Basra el-Cham.

Pobunjenici su izgubili brojna uporišta od prije godinu dana od režima potpomognutog libanskim šiitskim Hezbollahom ali i džihadista Islamske države (IS) na sjeveru i istoku zemlje.

Oni brane isključivo svoja uporišta u sjevernoj pokrajini Alep, gdje treba da se sukobe sa dva svoja neprijatelja dok su oni slabije opremljeni.

U Alepu, u pucnjavi na školu u nedjelju su poginuli jedno dijete i jedan čovjek, a povrijeđeno je 26 ljudi.

Drugi grad po veličini u Siriji je podijeljen od jula 2012. godine između sektora lojalista na zapadu i sektora na istoku, koje drže pobunjenici.

Više od 180.000 ljudi je poginulo od početka sirijskog sukoba u martu 2011. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.