GLOBUS

Grčka postala idealna destinacija za trgovinu novorođenom djecom

Kriminalci naplaćuju između 7.000 i 20.000 eura za nabavku bebe

Srna

27.10.2014

Grčka je postala idealna destinacija za trgovinu novorođenom djecom, pri čemu kriminalci naplaćuju između 7.000 i 20.000 eura za nabavku bebe bračnim parovima koji ne mogu da imaju djecu, piše grčki dnevnik "Katimerini".
 
Prema pisanju dnevnika, na cijenu bebe utiču brojni mnogi faktori - od brzine isporuke do rase djeteta.

- "Ukoliko je dijete tamne puti, cijena je niža. Najskuplje plaćene su plavooke i bebe svjetlije kože - piše list i dodaje da važnu ulogu ima i uzrast djeteta.

Većina beba prodaje se kada imaju tri do pet dana, a prodaja se ne vrši ukoliko su starije od mjesec dana.

List navodi da se u dokumentima, koje je zaplijenila policija, vidi da je izvršeno više desetina nelegalnih transakcija u mjestima Trikala, Volos, Seres, Solun i Atina.

Kriminalci naplaćuju više i ukoliko par zahtijeva da odabire bebu iz grupe i ne dozvoljavaju usvojiteljima da upozna majku, posebno ako je romskog porijekla ili dolazi iz zemlje, poput Bugarske.

Grčki mediji navode da su, u više slučajeva, krijumčari ženu iz Rusije predstavljali kao majku djeteta, kako bi potencijalni kupci stekli utisak da će dijete u kasnijem uzrastu biti visoko i plavokoso.

Osim toga, "isporuke" se obavljaju ispred privatnih klinika kako bi "kupci" stekli utisak da novorođenče dolazi iz bogatije porodice i da je, samim tim, zdravo.

Većinu krijumčarskih lanaca kontrolišu bugarski državljani, koji pronalaze trudnice u njihovim zemljama i potom ih pred porođaj prebacuju u Grčku. U najčešćim slučajevima, kriminalci ubijede ženu da zatrudne i prodaju dijete za najmanje 3.000 eura, piše "Katimerini".

Veliki broj grčkih advokata sarađuje sa kriminalcima i "sređuje" dokumenta. Majka djeteta potpisuje formular kojim daje ovlaštenje advokatu da umjesto nje prisustvuje sudskom procesu radi ratifikacije usvajanja.

Usvajanje uz saglasnost majke u Grčkoj je zakonito, ukoliko se za dijete ne plaća. Protivzoakonito je ukoliko je u usvojenje uključen i novac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.