GLOBUS

Nepoznate osobe prijete širenjem virusa ebole u Češkoj ukoliko ne dobiju milion eura

Policija vodi istragu

Srna

27.10.2014

Jedno ili više lica traži od Češke Republike milion eura u virtuelnoj valuti Bitcoin ili će proširiti virus ebole u ovoj zemlji, saopštila je danas češka policija.

"Policija vodi istragu, pošto nepoznate osobe ucjenjuju i prijete da će zaraziti javna mjesta u Češkoj virusom ebole. U komunikaciji koriste sofisticirane postupke. Cilj im je da izazovu paniku", rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare u Pragu zamjenik šefa češke policije Zdenek Laube.

Šef jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala rekao je da se ovaj slučaj tretira kao ucjenjivanje i izazivanje opšte opasnosti, a ucjenjivačima prijeti kazna do 12 godina zatvora.

Prethodno, u Poljskoj su se pojavile brojne anonimne dojave da su u mnogim državnim istitucijama postavljene bombe u kojima je virus ebole, prenio je AFP.

Šef sanitarne inspekcije Vladimir Valenta rekao je, međutim, da ne bi bilo nimalo jednostavno da se ova prijetnja sprovede u djelo.

"Doći do virusa, transportovati ga i širiti dalje drugačijim putem, a ne preko zaraženih osoba ili njihovih tjelesnih tečnosti je veoma teško. To nije realno", rekao je Valenta.

Do sada su u Češkoj, državi sa 10,5 miliona stanovnika, bila četiri sumnjiva slučaja ebole, ali su testovi bili negativni.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.