GLOBUS

Vlada Izraela odobrila gradnju više od hiljadu domova za Jevrejske doseljenike

Moguće političke i diplomatske posljedice

Fena

27.10.2014

Izraelska vlada odobrila je planove za gradnju više od 1.000 novih domova za jevrejske doseljenike u istočnom Jerusalemu, čime bi se proširila dva postojeća jevrejska naselja na dijelovima teritorije osvojene u 1967. godini.

Zvaničnik ureda izraelskog premijera Benjamin Netanyahua odbio je komentirati moguće političke i diplomatske posljedice.

On je izjavio u ponedjeljak da je "vlada odlučila da unaprijed planira gradnju više od 1.000 novih stambenih jedinica u Jerusalemu - skoro 400 u Nar Homi i oko 600 u Ram Shlomu.

Također je kazao da će planovi biti "uvod za infrastrukturne projekte na Zapadnoj obali koji bi uključivali gradnju cesti za Palestince".

Palestinci, ipak, smatraju sveti grad Jerusalem budućom prijestolnicom svoje države i snažno se protive svakom širenju jevrejskih naselja.

- Oštro osuđujemo posljednju izraelsku objavu širenja njegovih nelegalnih naselja u i oko istočnog Jerusalema, prijestolnice države Palestine. Ova objava ravna je dokazu o namjeri počinjavanja novih zločina kažnjivih po međunarodnom pravu - navodi u saopćenju šef palestinskih pregovarača Saeb Erekat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.