GLOBUS

Brisel osuđuje najavu Moskve o priznavanju izbora u Donbasu

Kriza u Ukrajini

Srna

29.10.2014

EU je danas osudila izraženu namjeru Rusije da prizna izbore, koje će 2. novembra organizovati separatističke snage na istoku Ukrajine.

"Osuđujemo komentare ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova o namjeri Rusije da prizna rezultate izbora", navodi se u saopštenju iz Brisela i ocjenjuje da će time biti narušen mirovni dogovor postignut u septembru i napori da se pronađe političko rješenje za sukobe.

Šef ruske diplomatije Lavrov izjavio je juče da Rusija izražava nadu da će izbori u Donjeckoj Narodnoj Republici /DNR/ i Luganskoj Narodnoj Republici /LNR/ biti održani i da će priznati njihove rezultate.

Sredinom aprila ove godine, ukrajinske oružane snage pokrenule su operaciju na jugoistoku Ukrajine zbog odbijanja lokalnog stanovništa da prizna nove vlasti u Ukrajini.

Dogovor o prekidu vatre potpisan je 5. septembra tokom trilateralnog sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu, koja se ponovo sastala 19. septembra radi postizanja saglasnosti o dodatnim detaljima za sprovođenje prekida vatre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.