GLOBUS

Policija u Španiji otkrila mrežu trgovine heroinom

Uhapšeno čak 36 osoba

Fena

30.10.2014

Policija je saopćila u četvrtak da je otkrila mrežu trgovine heroinom na sjeveroistoku Španije u operaciji koja je okončana hapšenjem 36 osoba, među kojima je osumnjičeni šef, Marokanac i zaplijenila drogu u vrijednosti dva miliona eura.

Ova organizacija, koja je prodavala heroin drugim trgovcima ili direktno korisnicima, prenosila je zaradu u Maroko, gdje su njeni šefovi "kupovali nekretnine", objasnila je katalonska policija u saopćenju.

Inspektori su pronašli 35 kilograma heroina, čija vrijednost je procijenjena na crnom tržištu, na dva miliona eura.

- Ova zapljena heroina je najveća u Španiji koju je katalonska policija ikada otkrila i najveća u Španiji u 2014. godini - navela je policija.

Proizvodnja opijuma u Afganistanu, najvećem proizvođaču maka koji omogućava proizvodnju heroina, povećala se za 49 posto u 2013. godini u poređnju s prethodnom godinom, koja dostiže 5.500 tona, podaci su Ureda Ujedinjenih nacija protiv droge i kriminala.

Istraga u Španiji je počela u februaru, kada su inspektori uočili "važno mjesto prodaje heroina na malo" u El Vendrellu, 70 kilometara južno od Barcelone, gdje je bila instalirana mreža trgovine.

Inspektori su pratili teret heroina iz Nizozemske, koji se očekivao 16. oktobra u Kataloniji, datum kada je policija pokrenula operaciju.

Od 36 uhapšenih osoba, 20 je u pritvoru.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.