GLOBUS

Izrael opozvao ambasadora iz Švedske

Nakon što je ova skandinavska zemlja priznala Palestinu

Fena

30.10.2014

Švedska je u četvrtak postala najveća zapadnoevropska zemlja koja je priznala palestinsku državu, a Izrael je brzo reagovao povlačeći svog ambasadora iz Stockholma u znak protesta.

Objavljen u jeku povećanih napetosti između Arapa i Jevreja zbog izraelskih planova da izgradi 1.000 novih stambenih jedinica u istočnom Jerusalemu, potez nove švedske ljevičarske vlade odražava rastuće međunarodno nestrpljenje izraelskom skoro polustoljetnom kontrolom nad Zapadnom obalom, istočnim Jerusalemom i blokadom pojasa Gaze.

Ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom izjavila je da Švedska, ispunjavajući svoje obećanje kada je vlada pod vodstvom Socijaldemokrata preuzela kormilo zemlje u ovom mjesecu, vjeruje da su Palestinci ispunili kriterije međunarodnog prava za takvo priznanje.

- Postoji teritorija, narod i vlada - izjavila je ona novinarima u Stockholmu, dodajući da je Švedska 135. zemlja na svijetu koja je priznala palestinsku državu.

To je treća zapadnoevropska zemlja koja je to učinila, nakon Malte i Kipra.

Izrael je požurio da osudi švedsku objavu, a ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman nazvao ju je "mizernom odlukom koja jača ekstremističke elemente i palestinski prkos".

Portparol ministarstva vanjskih poslova Paul Hirschson izjavio je da je izraelski ambasador u Švedskoj pozvan na konsultacije, ali je odbio reći koliko dugo će ostati u Izraelu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.