GLOBUS

Masovne grobnice pronađene u zapadnom Iraku

Sumnja se da su za ubistva odgovorni militanti iz Islamske države

Fena

30.10.2014

Brojna tijela pripadnika sunitskih plemena koje su očigledno ubili militanti Islamske države pronađena su u masovnim grobnicama u zapadnom Iraku.

Grobnice koje su pronađene u pokrajini Anbar mogle bi sadržavati između 80 i 220 tijela, navodi se u medijskim izvještajima.

Mnogi od ubijenih pripadaju plemenu Al Bu Nimr, koje se pridružilo vladi pod šiitskim vodstvom u borbi protiv Islamske države.

Također se navodi da je militantna grupa možda ubila i 600 zatvorenika u zatvoru u Mosulu koji je osvojila u junu.

Zatvorenici su bili prisiljeni da kleče na koljenima na rubu litice prije nego što je pucano u nijih, navodi grupa za ljudska prava Human Rights Watch.

Dopisnica BBC-ja iz Bagdada Orla Guerin, javlja da ubistva poput onih iz Anbara nose sve oznake Islamske države.

Jasno je, međutim, da militanti pokušavaju poslati veoma glasnu poruku svakom sunitskom plemenu koje razmišlja da se pridruži borbi protiv njih da može očekivati takvu odmazdu.

Preovlađujući stav među plemenskim starješinama je da nemaju potrebnu podršku iračke vlade u borbi protiv Islamske države.

Američki ministar odbrane Chuck Hagel izjavio je da su ubistva pripadnika sunitskih plemena od Islamske države brutalna "realnost s kojom se suočavamo" u sukobu.

Militanti Islamske države ubili su na stotine ljudi u velikim dijelovima Iraka i susjedne Sirije pod njihovom kontrolom.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.