GLOBUS

Potpisan sporazum o isporuci ruskog plina Ukrajini

U četvrtak naveče u Bruxellesu

Fena

31.10.2014

Sporazum koji omogućava da se osigura isporuka ruskog plina Ukrajini do marta 2015. godine potpisali su u četvrtak naveče u Bruxellesu Rusija, Ukrajina i Evropska unija.

Sporazum su potpisali ministri energije Rus Alesandar Novak i Ukrajinac Jurij Prodan i evropski povjerenik za energiju Guenher Oettinger.

- Prevagnuli su politička odgovornost, logika saradnje i jednostavan ekonomnski smisao -  ocijenio je predsjenik Evrospke komisije Jose Manuel Barroso na konferenciji za štampu.

- Ovo je važan korak za našu enegetsku sigurnost - kazao je on i dodao da "nema nikakvog razloga da je ljudima u Evropi hladno ove zime".

Barroso je kazao da se "nada da će ovaj sporazum povećati povjerenje između Ukrajine i Rusije". Provođenje sporazuma iz Minska" o prekidu vatre na separatističkom istoku Ukrajine "treba sada biti prioritet", dodao je on.

Oettinger je precizirao da se sporazum odnosi na ukupno 4,6 milijardi dolara, što podrazumijeva da Ukrajina plati plinski dug Rusiji i isporuke plina do marta. Cijena je fiksirana na 385 dolara za 1.000m3.

On je precizirao da je Ukrajina "u poziciji da izvrši uplate".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.