GLOBUS

Uz podršku Moskve i osudu Zapada otvorena birališta na pobunjeničkom istoku Ukrajine

Počelo je glasanje za predsjednika i zastupnike u parlamentima

(A.Sm.)

2.11.2014

Proruska separatistička područja na istoku Ukrajine počela su u nedjelju sa glasanjem za predsjednika i zastupnike u parlamentima na izborima koje Moskva podržava, a Zapad osuđuje i koji bi mogli usporiti mirovne napore.

Birališta su otvorena u šest sati po srednjoeuropskom vremenu u samoproglašenim republikama Donecku i u Luhansku koje žele dobiti "legitimnu vlast" i još se više udaljiti od Kijeva.

Rusija kaže da će izbori legitimirati pobunjeničku vlast i jedina je zemlja koja je javno obećala da će priznati izborne rezultate.

EU i SAD ih smatraju nelegitimnima, dok ih je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ocijenio kao "pseudoizbore" suprotne sporazumu koji su vlasti u Kijevu i separatisti potpisali 5. septembra.

Tzv. protokol iz Minska kaže da se izbori moraju održati u skladu s ukrajinskim zakonom koji separatističkim područjima daje poseban status.

Glavni kandidati su sadašnji pobunjenički vođe Aleksander Zajarčenko u Donjecku i Igor Plotnitski u Luhansku.

Separatisti su objavili da pravo glasa imaju svi koji se nalaze na području pod njihovom kontrolom, uključujući borce iz Rusije i drugih zemalja. Broj birača koji se tamo trenutno nalaze je nepoznat, prenosi Index.hr.

Izborno izaslanstvo u Donecku oštampalo je je tri miliona, a u Luhansku milion biračkih listića.

Pobunjenici u Donecku rekli su da da će birači moći glasavati i putem interneta, ali internet stranica izbornog izaslanstva u subotu nije bila dostupna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.