GLOBUS

Lider dobrovoljnih jedinica Ukrajine najavio upade na teritoriju Rusije

Jurij Bereza nedavno bio na meti kritika

Srna

3.11.2014

Lider jednog od ukrajinskih dobrovoljnih jedinica Jurij Bereza, koji je sada i poslanik u Vrhovnoj Radi, rekao je sinoć tokom gostovanja na državnoj televizijskoj stanici da su bataljoni spremni za "upad u Rusiju".

On je govorio i o namjeri za izvršenje terorističkih djela, nakon čega ga je prekinuo voditelj emisije.

- Govorim u ime dobrovoljnog bataljona, jer imam više informacija. Nismo spremni samo da branimo Ukrajinu, već i da napadnemo Rusiju, da sa izviđačkim odredima za sabotažu uđemo na teritoriju te zemlje - izjavio je lider dobrovoljačke jedinice "Dnjepr 1" Bereza.

On je postao i poslanik u Vrhovnoj Radi nakon nedavno održanih izbora u Ukrajini.

Bereza je nedavno bio na meti kritika, nakon što su se pojavili izvještaji da je pobjegao sa poprišta bitke nedaleko od grada Ilovajska na istoku Ukrajine, gdje je ostavio svoje saborce koji su ostali u okruženju profederalnih snaga.

Berezin dobrovoljni bataljon jedan je od nekoliko desetina, koje su formirali aktivisti sa Majdana i radikalni nacionalisti.

U nedavnom izvještaju UN o situaciji sa ljudskim pravima u Ukrajini od 18. avgusta do 16. septembra, ovi bataljoni, poput "Dnjepra 1" optuženi su za kršenje međunarodnog prava.

UN u svom izvještaju pominje da postoje dokazi o "batinjanju, izgladnjivanju i nedostatku medicinske pomoći". Svjetska organizacija je izrazila zabrinutost zbog "prisilnih otmica, arbitražnog hapšenja i lošeg postupanja za koje su navodno odgovorni pripadnici ukrajinskih dobrovoljnih bataljona.

- Vlada mora da ima veću kontrolu nad svojim snagama, uključujući dobrovoljne bataljone i da osigura odgovornost za bilo kakva kršenja i zločine koje počine njihovi pripadnici - ističe se u izvještaju UN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.