GLOBUS

Irak: Pripadnici IS-a ubili 322 ljudi

Među njima veliki broj žena i djece

Fena

3.11.2014

Džihadisti Islamske države ubili su 322 pripadnika iračkoga plemena u zapadnoj pokrajini Anbar, među kojima je bilo puno žena i djece, saopštile su u nedjelju iračke vlasti u prvome službenom saopštenju o težini počinjenog masakra.

Sistematska ubistva, koja su nastavljena u nedjelju obilježila su jedno od najkrvavijih razdoblja u Iraku otkad su u junu sunitski militanti osvojili sjeverne djelove zemlje nastojeći ondje uspostaviti halifat.

Pleme Albu Nimr, isto tako sunitsko, pružalo je sedmicama žestok otpor Islamskoj državi ali je na kraju ostalo bez municije, hrane i goriva prošle sedmice dok su se borci Islamske države približavali njihovu selu Zauiyat Nimr.

- Pripadnici Islamske države ubili su 322 pripadnika plemena u Albu Nimru. Tijela 50 žena i djece pronađena su u bunaru - objavilo je u nedjelju iračko ministarstvo za ljudska prava.

Jedan od plemenskih starješina za Reuters je kazao kako je od središnjih vlasti i vojske nekoliko puta tražio da se njegovi ljudi naoružaju, no vlasti su se oglušile.

Državna televizija u nedjelju je saopštila da je premijer Haider al Abadi naredio zračne napade na položaje pripadnika Islamske države u blizini grada Hita, kao odgovor na ubistva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.