GLOBUS

Dobila godinu dana zatvora zato što je željela gledati odbojkašku utakmicu

Organizacija Amnesty International odluku suda ocijenila skandaloznom

(Al. Ti.)

3.11.2014

Mlada Britanka iranskog porijekla Ghoncheh Ghavami, uhapšena u Teheranu jer je željela gledati mušku odbojkašku utakmicu, osuđena je na godinu dana zatvora zbog "propagande protiv režima", nakon sudskog procesa koji je organizacija Amnesty International ocijenila "skandaloznim".

"Presuda mi još nije službeno uručena, ali sudija mi je pokazao i moja klijentica je osuđena na godinu dana zatvora", rekao je advokat Mahmud Alizadeh Tabatabaie čije su riječi u nedjelju prenijeli iranski mediji.

"Pošto ranije nije osuđivana, sud bi joj mogao smanjiti kaznu", dodao je ne objasnivši razloge te presude.

London je "zabrinut" tom odlukom suda. "Pitamo se koji su motivi procesa, pravednost procesa i uvjeti hapšenja osuđene", rekao je u nedjelju glasnogovornik Foreign Officea, prenosi AFP.

Ta 25-godišnjakinja je uhapšena 20. juna kada je sudjelovala na skupu žena koje su u Teheranu željele gledati utakmicu Svjetske odbojkaške lige između Italije i Irana. Puštena je nakon nekoliko sati, ali je za par dana opet uhapšena.

Nakon 126 dana u zatvoru, mlada žena je u oktobru dvije sedmice odbijala hranu u znak protesta protiv hapšenja i nevođenja procesa, prema Facebook stranici Free Ghoncheh Ghavami, na kojoj njena porodica i prijatelji vode kampanju za njeno oslobađanje.

Šef policije general Esmail Ahamdi Mogadam je u junu rekao da policija ne može dozvoliti ženama da prisustvuju na stadionima jer miješana publika na stadionima nije u općem interesu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.