GLOBUS

Afera EULEX: Mogerini najavila angažiranje nezavisnog eksperta za ispitivanje korupcije

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost

Onasa

4.11.2014

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini najavila je danas da će angažirati nezavisnog eksperta da ispita navode o korupciji u Misiji EULEX na Kosovu.

- Dala sam najviši prioritet ovom pitanju - izjavila je Mogerini u Briselu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Rekla je da se sa optužbama na račun EULEX -a upoznala juče i da je o tome bilo riječi i u Evropskom parlamentu.

-  Angažirat ću nezavisnog i iskusnog stručnjaka da ispita primjenu mandata EULEX -a, sa posebnim fokusom na navode o korupciji - rekla je Mogerini.

Dodala je da se radi na tome ko će voditi istragu i najavila da će veoma brzo moći da saopšti ko će to biti i u kom pravnom okviru. Stoltenberg i Mogerini su, poslije prvog susreta od stupanja na novu dužnost, na konferenciji za novinare govorili i o situaciji u Ukrajini.

- Osim što dovlači trupe na granicu, Rusija aktivno pomaže proruske snage tako što im dotura oružje i obučava ih, a uočili smo i prisustvo ruskih specijalnih jedinica na istoku Ukrajine - naveo je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO rekao je da nijedna članica NATO neće priznati izbore i pozvao Rusiju da učini napore za političko rješenje, ističući da se podrškom separatistima ugrožava sporazum iz Minska. Stoltenberg je govorio i o izuzetno pojačanim aktivnostima ruskih ratnih vazdušnih snaga i najavio da će u znak odgovora na te provokacije NATO pojačati patrole na granicama svog vazdušnog prostora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.