GLOBUS

Republikanci preuzimaju američki Senat

Nakon jučerašnjih izbora

(J. Be.)

5.11.2014

Republikanci su na takozvanim međuizborima u Sjedinjenim Država osvojili većinu u Senatu, tako da sada kontrolišu oba doma Kongresa.

Ovim je republikancima data većina u oba doma Senata po prvi put od izbora u 2006. godini. Poremećena je ravnoteža vlasti na štetu predsjednika Baracka Obame.

Republikanci su osvojili najmanje sedam novih mjesta u Senatu koja su do sada držali demokrati, dok demokrati nisu uspjeli da ugrabe nijedno mjesto koje su do sada držali republikanci. To potonjima osigurava najmanje 52 mjesta u Senatu koji ima 100 mjesta.

Republikanci će najvjerovatnije iskoristiti svoj utjecaj u Kongresu kako bi spriječili dostignuće američkog predsjednika u reformama sistema zdravstvene zaštite, poznatijim kao Obamacare.

Čelnik senatske većine Harry Reid, koji je na čelu Senata od 2007. godine, čestitao je republikanaca na njihovoj pobjedi.

- Poruka birača je jasna. Oni žele da mi radimo zajedno, rekao je Reid i dodao da se raduje se saradnji sa senatorom McConnellom.

Republikanka iz Iowe Joni Ernst pobijedila je u utrci demokrata Brucea Braleya, a republikanac Thom Tillis porazio je aktuelnog demokratskog senatora Kaya Hogana u Sjevernoj Karolini. Republikanski senatski kandidati preoteli su demokratima mjesta i u saveznim državama Montani, Coloradu, Zapadnoj Virginiji, Južnoj Dakoti i Arkansasu.

Republikanac Mitch McConnell ponovno je izabran u Kentuckyju.

Glasači su "gladni novog rukovodstva. Žele da imaju razloga da se nadaju", rekao je McConnel.

Amerikanci su na ovim izborima, poznatim i pod nazivom "međuizbori", jer se održavaju na polovini predsjedničkog mandata, birali 435 članova Predstavničkog doma, 36 članova od 100 članova Senata i guvernere 36 od 50 saveznih država.
 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.