GLOBUS

Kina: Fond za novi put svile

Infrastrukturni fond od 40 milijardi dolara

Srna

8.11.2014

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je danas da će Kina uspostaviti infrastrukturni fond od 40 milijardi dolara za izgradnju novog puta svile, javila je Xinhua.

Xi je ovo rekao na sastanku o jačanju povezanosti i saradnje među zemljama regiona.

Na ovom sastanku učestvovali su lideri Bangladeša, Kambodže, Laosa, Mongolije, Mjanmara, Pakistana i Tadžikistana, kao i predstavnici Ekonomske i socijalne komisije za Aziju i Pacifik UN (ESCAP) i Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Novi kineski put svile uključivao bi puteve, cjevovode i modernu i proširenu željezničku mrežu kojima bi brzi teretni vozovi povezali Kinu i Evropu.

Trenutno kopnena komunikacija između Kine i Evrope funkcioniše preko Rusije i Kazahstana, dok bi novi put svile zapravo predstavljao njen drugi krak, koji bi prelazio preko centralne Azije, Irana i Turske.

Kinezi, također, razvijaju i morski put svile, koji polazi iz Šangaja, proteže se preko Indijskog okeana, prolazi Suecki kanal i Mediteran, sa terminusom u Grčkoj.

Put svile je naziv za mrežu karavanskih puteva, koji potiču iz srednjeg vijeka, a čiji glavni cilj je bio povezivanje Sredozemlja sa istočnom Azijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.