GLOBUS

Nigerija: U eksploziji u centru za obuku nastavnika poginulo deset studenata

Eksplozija se dogodila usred ispita

Autor:Fena

12.11.2014

Najmanje 10 osoba poginulo je danas u eksploziji u centru za obuku nastavnika na sjeverozapadu Nigerije, rekla je studentica, koja vjeruje da je ovaj napad djelo dvije žene "samoubice".

Eksplozija se dogodila usred ispita u ovoj ustanovi u gradu Kintagora, oko 150 kilometara sjeverozapadno od Minnae, Glavnog grada savezne države Niger.

Ova nesreća se dogodila samo dva dana nakon bombaškog napada koji se dogodio u školi za dječake u Potiskumu, u državi Yobe (na sjeveroistoku) u kojem je poginulo pedesetak učenika, a koji se pripisuje islamističkoj grupi Boko Haram.

Glasnogovornik policije države Niger Ibrahim Gambari rekao je za novinsku agenciju AFP da se eksplozija dogodila u centru za obuku u Kontagori i precizirao da su se policajci uputili na lice mjesta, trenutno ne dajući bilans.

Mary Okafor, studentica koja je bila na mjestu događaja, rekla je za AFP da je "najmanje 10 studenata poginulo i mnogo ih je povrijeđeno". Po njenim riječima, napad se dogodio dok su studenti polagali ispit za kraj semestra.

- Vidjeli smo tijela na podu, između biblioteke i odjela za žene. Među tijelima, dvije su žene, mislimo da se radi o bombašicama - rekla je ona.

Mrtvi i povrijeđeni "su odvezeni u opću bolnicu" grada, precizirala je studentica. "Oni su tražili da svi napustimo školu, a gradske vlasti su zatražile da se zatvore sve škole u gradu".
Boko Haram, čiji naziv znači "zapadno obrazovanje je grijeh", na jeziku hausa, izveo je brojne napade na školske ustanove od početka pobune u kojoj je poginulo više od 10.000 ljudi u pet godina.

Većina islamističkog nasilja je koncentrisana na sjeveroistoku zemlje, historijskom uporištu grupe. Država Niger, na granici s Abujom, zapadno od glavnog federalnog glavnog grada, bila je relativno pošteđena do sada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.