GLOBUS

UN: Kim Jong Un je odgovoran za zločine režima, mučenje, izgladnjavanje i ubijanje

Stav posebnog izvjestitelja UN-a za ljudska prava u Sjevernoj Koreji

(A.Sm.)

13.11.2014

Istražitelj Ujedinjenih naroda izjavio je u četvrtak kako postoji dovoljno dokaza da je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un odgovoran za "masivna" kršenja ljudskih prava njegovog režima.

Izjave Marzukija Darusmana, posebnog izvjestitelja UN-a za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, najoštrije su od svih dosadašnjih izjava dužnosnika UN-a koje govore o Kimovoj odgovornosti za zločine režima u Pjongjangu, prenosi Index.hr.

UN-ova istraga, koja je završena 17. februara, pokazuje da bi se člideri sjevernokorejskih sigurnosnih službi a možda i sam Kim mogli suočiti s međunarodnim pravosuđem, jer su zapovijedali sistemska mučenja, izgladnjivanje i ubijanje, uporedivo sa zločinima iz razdoblja nacionalsocijalizma.

Izvještaj "može nesumljivo ukazati da odgovornost i krivicu za ta teška kršenja ljudskih prava leže na jednom mjestu s kojeg se donose političke odluke u zemlji", izjavio je Darusman na jednom skupu u Seulu. "I stoga sada jedino možemo optužiti vrhovnog vođu za ta teška kršenja ljudskih prava", rekao je istražitelj UN-a.

Rezolucija UN-a koje su pripremili Europska unija i Japan zahtijeva da se Sjevernom Korejom zbog zločina protiv čovječnosti pozabavi Međunarodni kazneni sud. Rezolucija ne spominje imenom Kima.

Sjeverna Koreja odbacuje izjave i smatra ih američkom zavjerom čiji je cilj uništiti politički sistem u zemlji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.