GLOBUS

U Indiji uhapšen hirurg kasapin: Umrlo 13 od 83 operisane žene

Problem nastao sa lijekovima

(Mi.K.)

13.11.2014

Indijski doktor koji je izvršio masovnu sterilizaciju žena, od kojih je 13 umrlo, uhapšen je kasno sinoć, saopćila je policija u indijskoj državi Čatisgar. Aktivisti insistiraju na hitnoj reformi vladinog programa planiranja porodice.

Hirurg je za nekoliko sati obavio 83 operacije nad siromašnim ženama u državnom kampu u distriktu Bilaspur u Čatisgaru, a sumnja se da su instrumenti bili zaraženi prije sterilizacije, prenijela je agencija AFP.

Doktor, imenovan kao R.K. Gupta, rekao je lokalnoj televizijskoj stanici da nije kriv i da je bio pod pritiskom države da ispuni ciljeve.

"Operacije su dobro prošle, ali je problem nastao sa lijekovima koji su dati ženama", dodao je doktor.

Sterilizacija je jedan od najpopularnijih metoda u planiranju porodice u Indiji, a mnoge vlade u indijskim državama organiziraju kampove u kojim se vrši besplatno masovna sterilizacija siromašnih žena.

Aktivisti kažu da su, iako je sterilizacija dobrovoljna, mnoge žene u stvari primorane na to, a operacije se vrše najčešće u neadekvatnim medicinskim objektima.

Lokalne vlade u Indiji često nude raznovrsne pogodnosti kao što su automobili ili električni uređaji parovima koji se dobrovoljno podvrgnu sterilizaciji u cilju kontrole rađanja u toj državi sa više od milijardu stanovnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.